Poplatek za vklad do katastru nemovitostí se má zvýšit na dvojnásobek

19.06.2019

Vláda má v plánu zvýšit poplatek za vklad do katastru nemovitostí až o dvojnásobek. Od příštího roku by měl poplatek stoupnout z dosavadních 1000 Kč na 2000 Kč. Tak to aspoň navrhuje daňový balíček, který vláda poslala Sněmovně ke schválení. Zatím však není jisté kdy se Sněmovna k projednávání balíčku dostane.  

Naposledy došlo ke zvýšení poplatku za vklad do katastru v roce 2012, tenkrát z původních 500 Kč na 1000 Kč. Nyní vláda návrh na zvýšení poplatků obhajuje inflací nebo vyššími administrativními náklady.

Celkový výnos ze správních poplatků za vklady do katastru představuje asi 740 milionů korun. Podle vlády, lze po zvýšení poplatků také očekávat, navýšení příjmů veřejných rozpočtů asi o 695 milionů korun ročně. Z čehož půl miliardy získá Český úřad zeměměřický a katastrální a 195 milionů Všeobecná pokladní správa.

Se zvyšováním poplatku za vklad do katastru však nesouhlasí opozice, které tento návrh přijde nesmyslný a dle poslance ODS Vojtěcha Munzara ne úplně férovým v situaci, kdy vláda trvá na zachování daně z nabytí nemovitostí.

PopSkutečný důvod zvyšování poplatku uvedl předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře, který říká: „V současnosti jsou v ČR prakticky nejnižší poplatky za vklad do katastru v celé Evropě a touto změnou se situace srovná například se Slovenskem.“

 

 

No Comments
prev next
Leave a comment
O NÁS

Jsme malá dynamicky se rozvíjející realitní kancelář s individuálním přístupem k našim klientům.
Využíváme svých dlouholetých zkušeností na realitním a finančním trhu a svým klientům nabízíme široké spektrum realitních služeb.

Kde nás najdete
+ 420 737 973 705
Louny, Osvoboditelů 2649
info@baronestates.cz
Otevírací hodiny
Po - Pa
8:00 - 17:00
Sobota
8:00 - 12:00
Neděle
ZAVŘENO