Na nové bydlení šetříme nejdéle v Evropě

09.10.2018

Dle nejnovější studie společnosti Deloitte je dostupnost vlastního bydlení v České republice nejhorší v porovnání s ostatními evropskými zeměmi. Na nový byt zde lidé potřebují až 11,3 průměrných ročních platů.

Ve své studii, Deloitte Property Index 2018, společnost analyzuje faktory ovlivňující vývoj trhu s nemovitostmi a porovnává ceny nemovitostí v jednotlivých evropských zemích a městech. Kromě ČR byly do této studie zahrnuty také – Rakousko, Belgie, Dánsko, Francie, Německo, Maďarsko, Itálie, Litva, Nizozemí, Polsko, Portugalsko, Španělsko a Velká Británie.

Výsledkem této studie je zjištění, že nejméně dostupné bydlení je v České republice, kde nový byt vyjde na 11,3 průměrného ročního platu. Dostupnost nového bydlení v Česku se navíc oproti loňskému roku ještě o něco zhoršila, loni potřebovali lidé 10,9 průměrného ročního platu. Naopak nejdostupnější bydlení bychom našli v Belgii, kde lidé stačí 3,7 průměrných ročních platů, následuje Dánsko a Německo.

Petr Hána k tomu dodává: „„Poptávku a ceny na rezidenčním trhu v Česku ženou nahoru hlavně nedostatek nových bytů na trhu, regulace České národní banky ohledně hypoték, zdlouhavé povolovací procesy, vysoké zdanění a také sentiment kupujících. Zejména ve velkých městech přitom nelze čekat, že nabídka nových bytů vzroste.“

 

Dostupnost vlastního bydlení (počet ročních platů potřebných ke koupi bytu)

 

Zdroj: Deloitte

 

Podle výše nájmů se studie zaměřila na 41 evropských měst ze 14 zemí a nejvyšší nájemné je v centru Paříže, a to konkrétně 680 Kč za metr čtvereční, těsně následuje Londýn a poté Amsterdam. Z českých měst byla do studie zahrnuta Praha, Brno a Ostrava. Nejlevnější bydlení bychom našli v Ostravě, která se umístila na posledním místě ze všech sledovaných měst, a to s měsíčním nájem 150 Kč za metr čtvereční. Praha předběhla s 338 Kč za metr čtvereční některá západoevropská města, jako je Milán, Vídeň, Berlín nebo Brusel.

No Comments
prev next
O NÁS

Jsme malá dynamicky se rozvíjející realitní kancelář s individuálním přístupem k našim klientům.
Využíváme svých dlouholetých zkušeností na realitním a finančním trhu a svým klientům nabízíme široké spektrum realitních služeb.

Kde nás najdete
+ 420 737 973 705
Louny, Osvoboditelů 2649
info@baronestates.cz
Otevírací hodiny
Po - Pa
8:00 - 17:00
Sobota
8:00 - 12:00
Neděle
ZAVŘENO