Dostupnější hypotéka pro mladé

19.06.2019

Mladí do 36 let by mohli mít výhodnější podmínky pro získávání hypoték. Počítá s tím návrh novely zákona o ČNB, na kterém se dohodlo Ministerstvo financí s Českou národní bankou. Mladí by tak mohli dosáhnout i na stoprocentní hypotéku.

Zatímco nyní jsou limity pro poskytování hypoték stanoveny bez rozdílu věku a výše úvěru nesmí překročit 90% zástavní hodnoty nemovitosti, tak podle nového návrhu, by mladí lidé mohli získat hypotéku až do 100% zástavní hodnoty nemovitosti. Mimo to by mohli využít na splátky úvěru namísto 45 % až 50 % jejich čistého měsíčního příjmu.

Některé banky ovšem na schválení novely zákona nečekají a již nyní poskytují výhodnější hypotéky. Příkladem může být Česká Spořitelna, která poskytne lidem žádajícím o úvěr na své první bydlení, hypotéku s lepšími podmínkami. Žadatelům by tak mělo stačit pouze 10% vlastních zdrojů na pořízení nemovitosti a 90 % hodnoty nemovitosti by se zaplatilo hypotékou. Jedinou podmínkou zůstává, že zájemci nesmí vlastnit žádnou nemovitost, přičemž se banka bude řídit výpisem z katastru. Ačkoliv tento typ hypotéky není omezen věkem, očekává se, že nejvíce žadatelů bude ve věku 25 až 40 let.

Proč hranice 36 let?

Věková hranice 36 let byla stanovena na stejné úrovni jako tomu je v případě úvěru na bydlení pro mladé, o který mohou žádat u Státního fondu rozvoje bydlení. Konkrétně se jedná o Program pro mladé, v jehož rámci se poskytuje úvěr nejenom na koupi bytu či rodinného domu, ale také na modernizaci obydlí nebo výstavbu rodinného domu.

Od spuštění tohoto programu v srpnu 2015 do konce minulého roku bylo kladně vyřízeno 298 žádostí za více než 249 milionů. V letošním roce je ve Fondu vyčleněno celkem 950 milionů a ředitelka komunikace SFRB Karolína Smetanová potvrdila, že v případě vyšší poptávky je možné rozpočet navýšit.

No Comments
next
Leave a comment
O NÁS

Jsme malá dynamicky se rozvíjející realitní kancelář s individuálním přístupem k našim klientům.
Využíváme svých dlouholetých zkušeností na realitním a finančním trhu a svým klientům nabízíme široké spektrum realitních služeb.

Kde nás najdete
+ 420 737 973 705
Louny, Osvoboditelů 2649
info@baronestates.cz
Otevírací hodiny
Po - Pa
8:00 - 17:00
Sobota
8:00 - 12:00
Neděle
ZAVŘENO